KLANTCASUS

Rederij de Jong verstevigt concurrentiepositie met Intermodaal Transport Management Systeem van Simply Deliver

rederij de jong, transport management oplossing

In het kort


Uitdaging

Rederij de Jong wil als binnenvaartoperator sneller orders kunnen verwerken en optimale reizen inplannen voor haar schepen. Hoe behaal je efficiency voordelen voor zowel opdrachtgevers als Rederij de Jong?

Oplossing
Een modern en cloudgebaseerd transport management systeem voor de binnenvaartbranche waarmee het hele proces van order intake, planning, track & trace tot en met facturatie versnelt en ook realtime visibility levert met als resultaat een optimale planning en sterke positie in het binnenhalen van passende tenders/spot-aanvragen.

Wat zijn de resultaten?

 • Verstevigde concurrentiepositie van Rederij de Jong creëert tijd en rust binnen de organisatie en verhoogde klanttevredenheid
 • Een beter benutte vaarcapaciteit van barges door de beschikbaarheid van realtime data & visibility
 • Een volledig geïntegreerd transport management systeem voor de binnenvaart
 • Transporten kunnen aan de hand van AIS informatie op de voet gevolgd worden door de Track & Trace functionaliteit
 • Verbeterde & snellere dienstverlening en informatievoorziening richting opdrachtgevers en hun ketenpartners
 • Minder administratieve last voor planners

Binnenvaartoperator Rederij de Jong zocht een transport management systeem waarmee het sneller orders kan verwerken en optimale ‘reizen’ voor schepen kan plannen. De cloud software van Simply Deliver bleek hiervoor geknipt en heeft het bedrijf inmiddels een flinke efficiencywinst opgeleverd. “We kunnen nu beter inspelen op nieuwe kansen in de markt”, zegt bevrachter Robbert van de Geer. “Doordat we onze vaarcapaciteit beter benutten, zijn we ook duurzamer geworden en kunnen we richting klanten een betere prijs bieden.”

Rederij de Jong is een barge operator die al bijna honderd jaar transportdiensten over water levert, voornamelijk via de binnenvaart maar ook langs de kust en op zee. Het transportbedrijf beschikt hiervoor over een vloot met eigen duwboten, duwbakken en schepen, maar maakt ook veelvuldig gebruik van de zogenaamde ‘vrije vloot’, schepen die worden gerund door zelfstandig ondernemers of hele schippersgezinnen. Het belangrijkste werkterrein is West-Europa waar Rederij de Jong het bulktransport verzorgd voor opdrachtgevers in de voedingsmiddelenindustrie, de agro en de energiesector. Dit gebeurt zowel op contract- als op spotbasis maar ook projectladingen met complete windmolen- of brugdelen kunnen aan het bedrijf worden uitbesteed.

Vraag en aanbod optimaal matchen

Robbert van de Geer is bevrachter bij Rederij de Jong en houdt zich bezig met planning en beheer. “Het is mijn taak om de reizen in te plannen en daarbij vraag en aanbod van vrachtcapaciteit op elkaar af te stemmen. Als een schip op locatie A heeft gelost dan wil je daar een volgende klus bij zoeken die daar zo goed mogelijk op aansluit, liefst niet te ver uit de buurt.”

Challenges in de business
Dit matchen van orders aan de juiste schippers was administratief gezien altijd een heel karwei. Order invoeren, met schippers bellen, een charter aanmaken, een orderbevestiging versturen, een voornotitie voor de controleur aanleveren, de vervoersdocumenten in orde maken; met al die handelingen was Van de Geer per trip een heleboel tijd kwijt.

Snel reageren op tenders & spot-aanvragen

Dat het afhandelen van orders zoveel tijd kostte, was niet alleen uit oogpunt van interne efficiency nadelig, het belemmerde hem ook snel op tenders te kunnen reageren, vertelt hij. “Als er op de spotmarkt een vracht wordt aangeboden dan moet je snel kunnen zien welke schepen hiervoor beschikbaar zijn. Als je hier realtime zicht op hebt en snel kunt reageren, kun je extra omzet maken en de vervoerscapaciteit van je schepen beter benutten. Het maakt je dus ook duurzamer.”

De oude werkwijze was zodanig tijdrovend dat hij er niet aan toe kwam om snel op potentiële opdrachten te reageren. Als zich een kans voordeed moest hij eerst allerlei Excel-sheets doorworstelen en telefoontjes plegen. Tegen de tijd dat hij een offerte kon doen, was de order al aan een concurrent vergeven…

Tracking & Tracing

Het bedrijf besloot op zoek te gaan naar een moderne transport management systeem (TMS) die én geschikt was voor de binnenvaartbranche én het hele proces van orderintake tot aan facturering kon versnellen. Na een zoektocht vond hij hiervoor de juiste softwareleverancier: Simply Deliver. De cloudgebaseerde toepassing van dit Rotterdamse technologiebedrijf bood precies de juiste basisfunctionaliteit waar op verzoek van Rederij de Jong nog aantal specifieke elementen aan werden toegevoegd. “Dit betrof extra track & trace functionaliteit”, legt hij uit. “Simply Deliver heeft voor ons koppelingen met maritieme portals gebouwd, waarmee we op basis van AIS de voortgang van transporten kunnen volgen. Hiermee kunnen we beter inschatten hoe lang het nog duurt voordat een schip op zijn bestemming arriveert.”

Betere service

De software van Simply Deliver is inmiddels volledig operationeel en biedt de barge operator efficiency-voordelen waar ook opdrachtgevers van profiteren, stelt Van de Geer vast. “Alle informatie staat overzichtelijk in één systeem waardoor ik klanten sneller en beter van dienst kan zijn. Terwijl ik een klant aan de lijn heb kan ik de order al aanmaken en aansluitend direct de bevestiging sturen. Hiermee kan zo’n opdrachtgever direct ook zíjn ketenpartners informeren. Door de tijd die ik bespaar kan ik me richten op het voorkomen van lege vaarkilometers. Ik ga actief op zoek naar opdrachten die ik efficiënt met andere orders kan combineren. Deze kostenvoordelen die dit oplevert, kunnen we doorgeven aan onze klanten waardoor we ze een betere prijs/kwaliteit-verhouding kunnen bieden en daarmee onze concurrentiepositie verstevigen.”

Klaar voor de toekomst

Het transport management systeem van Simply Deliver stelt Rederij de Jong in staat processen en services continu te verbeteren door beschikbare data. “Je ziet precies wat je in het verleden voor een klant hebt gedaan, tegen welke prijs en welke geschillen zich hebben voorgedaan. Op basis van analyses kun je eerder gemaakte fouten voorkomen, het transport duurzamer maken en ook betere afspraken voor de toekomst maken.”

In de binnenvaart worden beschikbaarheid van data en snelheid van handelen in de toekomst alleen maar belangrijker, voorziet Van de Geer tot slot. “Door de realtime beschikbaarheid van data kunnen we beter ondernemen en kansen pakken wanneer die zich aandienen. Met de software van Simply Deliver hebben we onze concurrentiepositie verstevigd en zijn we klaar voor de toekomst.”

Heeft u vragen?

Neem doormiddel van het onderstaande formulier contact met ons op.

  Of neem contact op

  Heeft u vragen? Neem dan contact op met onze specialist.

  Hoe nuttig was deze pagina?

  Klik op een ster om deze te beoordelen!

  Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

  Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die deze pagina waardeert.

  Het spijt ons dat deze pagina niet nuttig voor je was!

  Laten we dit bericht verbeteren!

  Vertel ons hoe we deze pagina kunnen verbeteren?