PortShuttle Rotterdam kiest voor intermodale ‘simplicity’

KLANTCASUS

Home » PortShuttle Rotterdam kiest voor intermodale ‘simplicity’

PortShuttle Rotterdam, Intermodal TMS

PortShuttle Rotterdam case in het kort

  • Veel handmatig werk: scrapen websites, knippen en plaken van informatie
  • Klanten onvoldoende inzicht in containerstatusssen
  • Afboekers leidde tot meerkosten
  • Real-time data uitwisselen met ketenpartners
  • Klanten kijken live mee via klantenportaal
  • Minder druk op de werkvloer. Collega’s nu procesbewakers
  • Laden en lossen treinen op scherm in operations room
  • Opmaat naar real-time slotplanning
  • Modal shift vergemakkelijken

“Met dit Intermodaal TMS is het plannen van treinen kinderspel. We slepen containers zo de trein op en met kleuren zie je op welke terminals ze gelost of geladen gaan worden.”

Martijn LooisPortShuttle Rotterdam

PortShuttle Rotterdam organiseert jaarlijks duizenden containertransporten per spoor tussen terminals op de Maasvlakte en Waal/Eemhaven. Daarnaast regisseert het bedrijf voor diverse spooroperators de treinafhandeling in Rotterdamse haven. Deze treinen komen vanuit diverse Europese bestemmingen naar Rotterdam. Met de dienstverlening wil PortShuttle het spoorproduct binnen de haven optimaliseren en modal shift met CO2-reductie realiseren. In de containerlogistiek draait tenslotte alles om efficiency.

Spooroperators zitten vaak met hun operationele teams ver van de Rotterdamse haven. Daarom is het ideaal om een lokale partner te hebben die excelleert in havenlogistiek en treinadministratie. Het PortShuttle-team beheert honderd slots per week en kent alle terminalmedewerkers. Derhalve zijn eventuele problemen snel en adequaat opgelost. Zo kunnen spooroperators zich meer richten op hun eigen commercie om hun treinproduct verder te ontwikkelen.

Keten van
partijen

Binnen de intermodale containerlogistiek zie je een indrukwekkende keten van partijen. Naast operators en terminals zijn vervoerders, expediteurs en eindklanten bij het proces betrokken. Informatie-uitwisseling per e-mail brengt vertragingen met zich mee, omdat dit vaak via meerdere schakels loopt. Soms laat een antwoord op een makkelijke vraag, zoals een verkeerde referentie, dagen op zich wachten. Dit leidt in de praktijk vaak tot afboekers en meerkosten. Een ongewenste situatie.

Vraag demo aan

Geen actuele
status

Rail operators hebben onvoldoende inzicht in de status van containers in de Rotterdamse haven. Martijn Loois, Managing Director van PortShuttle vertelt: “Dit komt hoofdzakelijk door een gebrek aan geautomatiseerde koppelingen met terminals en klanten. Zonder actuele status van de lading kwam het los- en laadproces met regelmaat in gevaar. Als je dan ook niet duidelijk je klanten kunt informeren, leidt dat tot ontevredenheid. Containers die blijven staan, daar wordt niemand blij van. Het is onvoorstelbaar hoeveel werk dit met zich meebracht: scrapen van websites, alles controleren en het overtypen van informatie.”

Complexe zaken
simpel maken

Simply Deliver vereenvoudigt logistieke processen door automatiseren. “Simply Deliver hoorde in de markt dat wij op zoek waren naar een oplossing. Na een demo van Osman Akdemir en Frank Erftemeijer waren we snel enthousiast. We hebben toen op de man af gevraagd of ze het konden waarmaken. Het Simply-team heeft toen een eerst iteratie gemaakt die naadloos aansloot op onze wensen. Vanuit die basis zijn we het Intermodaal TMS verder gaan inrichten en processen gaan optimaliseren”, beschrijft Martijn.

Ontdek het Intermodal TMS

Inzicht in 
containerstatus

Martijn Loois zocht een tool om treinen te plannen en de status van containers transparant te maken naar haar klanten: “Met dit Intermodaal TMS is het plannen van treinen kinderspel. We slepen containers zo de trein op en met kleuren zie je op welke terminals ze gelost of geladen gaan worden. Het werkt heel intuïtief. Tot voor kort konden klanten niet meekijken of een container vrijgesteld was en de documenten in orde waren. Dit leidde met regelmaat tot frustraties en onbegrip. Binnenkort kunnen de klant en de klanten van de klant live meekijken. Klanten hebben direct inzicht in afwijkingen en ontvangen proactieve alerts. Het is dan voor iedereen duidelijk welke acties er nog ondernomen dienen te worden voor het succesvol laden of lossen van een container. Dit scheelt een heleboel tijd, omdat we minder hoeven te bellen en mailen.”

Opmaat naar real-time slotplanning

Binnen de containerrailmarkt wordt nog veel gemaild en informatie overgetypt. “Wij willen echt dat dit anders gaat en veel meer digitaliseren en automatiseren. Het copy & pasten van informatie kost ons team heel veel tijd. Bij elke kopieertaak is er kans op fouten; zeker bij lastige referenties. Nu gaan we data hergebruiken. Klanten schieten orders digitaal bij ons binnen en wij melden vervolgens een trein voor binnen Portbase. Juist door integraties met terminals, partijen in het achterland en Portbase ontstaat real-time inzicht in de keten. Hierdoor wordt het plannen van de shunts en het bijsturen en optimaliseren van treinen sneller & gemakkelijker. Uiteindelijk is dit de opmaat naar real-time slotplanning van treinen in de Rotterdamse haven”, besluit Martijn enthousiast.

Ontdek het Intermodal TMS

Van data-entry
naar procesbewaker

Ook bij PortShuttle Rotterdam lopen de koppelingen met terminals, klanten en Portbase gesmeerd. Martijn is in zijn nopjes: “Boekingen lopen automatisch het systeem in en we koppelen automatisch terug. Hiermee worden zoveel handmatige werkzaamheden voorkomen. Het is gewoon leuker werk als procesbewaker! Minder druk op de werkvloer betekent meer tijd voor het algemene proces. Het proces naar de klant is verbeterd waardoor het aantal afboekingen minder is. Onze klanten plukken daar de vruchten van. Bovendien kunnen we met dezelfde crew meer treinen afhandelen.”

Samen door
ontwikkelen

“Het mooie is nu dat de basis staat en we zijn volop aan het doorpakken. Op kantoor gaan we de afwikkeling van de treinen visueler maken. Er komt een groot scherm in de operations room. Straks kunnen collega’s live de voortgang van de treinafhandeling volgen. Je ziet de omloop door de haven en treinen blokje voor blokje geladen worden. Ik ben ervan overtuigd dat de samenwerking met Simply Deliver nog tot veel mooie ontwikkelingen gaat leiden”, besluit Martijn enthousiast.

Ontdek het Intermodal TMS

Heeft u vragen?

Wij horen graag van u.

    Of neem contact op

    Heeft u vragen? Neem dan contact op met onze specialist.

    Hoe nuttig was deze pagina?

    Klik op een ster om deze te beoordelen!

    Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

    Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die deze pagina waardeert.

    Het spijt ons dat deze pagina niet nuttig voor je was!

    Laten we dit bericht verbeteren!

    Vertel ons hoe we deze pagina kunnen verbeteren?