JGT is dankzij automatisch converteren klaar voor de vakantie

KLANTCASUS

Home » JGT is dankzij automatisch converteren klaar voor de vakantie

JGT, Simply Deliver

De Jong-Grauss transport case in het kort

  • Met beperkte groep klanten EDI-koppeling
  • Nog veel handmatige orderinvoer
  • Tijdens piekmomenten vliegen orders om de oren
  • Foutgevoelig proces
  • AOI-module implementeren zonder hulp klanten
  • Snel groene ballen checken in Portbase
  • Snel nieuwe klanttemplates maken
  • Het team kan met een gerust hart op vakantie

“Na een demo waren we snel overtuigd. Deze oplossing kan je implementeren zonder klanten lastig te vallen. Op dit moment converteren we 70% automatisch en het doel is 90%.”

Jan VerlaanDe Jong-Grauss Transport

De Jong-Grauss Transport (JGT) is gespecialiseerd in containervervoer over de weg. Je kunt hierbij denken aan kiepcontainers, tankcontainers, koel- en afvaltransport. Het bedrijf bedient met 170 trucks klanten in de Benelux, Duitsland en Frankrijk. JGT spant zich elke dag maximaal in om snel, efficiënt en betrouwbaar transport te leveren. Dat gaat natuurlijk verder dan vervoer. Ook op kantoor moet alles op rolletjes lopen.

Klanten geen tijd voor EDI
Met een beperkte groep klanten heeft JGT een EDI-koppeling, van order tot en met factuur. Andere klanten willen niet investeren in zo’n relatief dure koppeling. Of hebben daar simpelweg de tijd niet voor. JGT is met EDI tot 40% automatische orderverwerking gekomen. Dit betekent in de praktijk nog veel handmatige orderinvoer. En dat in een sector waar op piekmomenten de orders letterlijk om je oren vliegen.

Foutgevoelig
orderinvoer proces

Jan vertelt over zijn uitdaging op de orderinvoer: “Eigenlijk hebben we niet genoeg mensen zitten voor een vloeiende orderverwerking. Tijdens piekmomenten werden gemakkelijk fouten gemaakt. Gedurende vakantieperiodes sorteerden we alles uit. Alle orders die de volgende dag gereden moesten worden voerden we overdag in. De rest deden we in de avond. Dat legt gewoon veel druk op het team. Toen ik een bericht op LinkedIn zag dat een collega vervoerder orders automatisch converteert met de AOI-module van Simply Deliver, heb ik direct dat bedrijf gebeld. Zij vonden het een goede oplossing en dus heb ik contact gezocht.”

Vraag demo aan

Snel klanten
onboarden

“Na een demo waren we snel overtuigd. Deze oplossing kan je implementeren zonder klanten lastig te vallen. Wij hebben toen groen licht gegeven voor de implementatie. De integratie met ons bpa container trucking TMS stond binnen enkele weken als een huis. De orders slepen we zo de converter in en binnen een handomdraai staan ze in het TMS. Mocht een klanttemplate een keer wijzigen. Geen probleem, voor een paar tientjes leest Simply Deliver een nieuwe lay-out in. We kunnen het zelf ook aanpassen, maar voor dat geld besteden we het liever uit. We zijn nu al met diverse grote klanten live en zien dit als vliegwiel om ook de kleinere klanten te onboarden. Op dit moment converteren we 70% automatisch en het doel is 90%”, legt Jan uit.

Gerust op
vakantie

Het afgelopen half jaar heeft het JGT-team flink kunnen proefdraaien. Jan is blij dat er een flow is ingekomen: “We hadden intern een ambassadeur benoemd en vervolgens ging het als een lopend vuurtje. Iedereen werkt er nu mee. Je merkt dat we meer ruimte op de afdeling krijgen voor andere werkzaamheden. De orderverwerkers worden procesbegeleiders. Het team kan nu met een gerust hart op vakantie, want de orders lopen nu direct door. Onze orderverwerking is sneller en betrouwbaarder geworden en we kunnen meer orders verwerken met dezelfde mensen.”

Ontdek de AOI-module

Groene ballen
in Portbase

In ons vak wil je zo snel mogelijk weten of containers uitgehaald of ingeleverd kunnen worden. “Nu orders direct in ons systeem staan, kunnen we direct via Portbase bekijken of alle informatie goed is bij de terminals. Je merkt nu al dat er minder typfouten worden gemaakt. Minder fouten maakt het werk prettiger voor de mensen. Vroegen was de orderverwerking pas pas om 8 uur ’s avonds klaar en nu trekken ze vaak al om half zes de deur achter zich dicht. Dat betekent ook meer tijd voor de familie. Planners kunnen ook nog eens sneller aan de slag wanneer de orderinformatie automatisch binnenstroomt. In de logistiek draait alles tenslotte om een efficiënte en foutloze operatie.”, besluit Jan vastberaden.

Heeft u vragen?

Wij horen graag van u.

    Of neem contact op

    Heeft u vragen? Neem dan contact op met onze specialist.

    Heeft u vragen?

    Wij horen graag van u.

      Of neem contact op

      Heeft u vragen? Neem dan contact op met onze specialist.

      Hoe nuttig was deze pagina?

      Klik op een ster om deze te beoordelen!

      Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

      Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die deze pagina waardeert.

      Het spijt ons dat deze pagina niet nuttig voor je was!

      Laten we dit bericht verbeteren!

      Vertel ons hoe we deze pagina kunnen verbeteren?