BLOG | 6 Mei 2024

Draag bij aan een betere morgen en zet een stap richting duurzaamheid en eenvoud met een intermodaal tms

Het is 2024 en de wet-en regelgeving omtrent duurzaamheid voor de logistieke sector wordt steeds strenger. De klimaatdoelstellingen van 2030 dienen behaald te worden en de sector ligt onder een vergrootglas. Logistieke bedrijven worden steeds meer aangemoedigd om te kiezen voor milieuvriendelijkere oplossingen en dienstverlening. Het zal niet lang meer duren voordat aanmoedigen verandert in verplichten, waar dit niet al van toepassing is. De noodzaak is duidelijk, nu is het echter tijd om verstandig te kiezen voor de juiste logistieke IT-oplossingen. Simply Deliver helpt hier graag bij. Hoe kan intermodaliteit bijdragen aan een duurzamere supply chain en duurzaamheidsdoelstellingen?

De rol van intermodaliteit in een duurzamere supply chain

Met ITMS worden verschillende modaliteiten van transport gecombineerd, zoals scheepvaart, spoorvervoer en wegvervoer, om zo de efficiëntie te verhogen en de CO2-uitstoot te verlagen. Het Intermodal Transport Management System (ITMS) van Simply Deliver voorziet bedrijven met de juiste oplossingen die nodig zijn om transportprocessen te optimaliseren. Het draagt niet alleen bij aan een betere grip op de intermodale keten, ITMS brengt ook meerdere voordelen op het gebied van duurzaamheid, met zich mee. Wat zijn deze voordelen?

De 3 directe voordelen:

  1. Schonere transportoplossingen

Door te kiezen voor intermodaal transport kunnen bedrijven profiteren van schonere transportoplossingen. Het verschuiven van vrachttransport van vrachtwagens naar schepen of treinen kan aanzienlijk de CO2-uitstoot verminderen en het brandstofverbruik minimaliseren. Dit draagt bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van de supply chain. Uit onderzoek blijkt dat wanneer vracht wordt omgezet van vrachtwagenlading naar intermodaal, de CO2-uitstoot van de zending met gemiddeld 30% wordt verminderd. De belangrijkste reden voor deze reductie is de massale consolidatie van vracht naar één enkele krachtbron die mogelijk is op het spoor. Wanneer de intermodale treinen volledig beladen zijn met dubbelgestapelde containers, kunnen ze wel het equivalent van 280 vrachtwagens aan vracht vervoeren. Met het ITMS van Simply Deliver wordt de modal shift vergemakkelijkt.

  1. Betere grip op de supply chain en kosten

Intermodale transportmanagement systemen bieden bedrijven een betere grip op hun supply chain en kosten. Door gebruik te maken van ITMS wordt intermodaal transport voor mkb’s toegankelijk. Ook brengt het kleinere of onbekendere bestemmingen in kaart, waardoor de complexiteit afneemt. Het resultaat is gestroomlijnde en efficiënte logistiek. Dit leidt tot lagere operationele kosten en een hogere winstmarge, waardoor er meer middelen beschikbaar zijn voor investeringen in duurzaamheidsinitiatieven. Verder zijn er in het ITMS na het transport verschillende rapportages, dashboards en alerts beschikbaar die duidelijk inzicht verschaffen zodat er automatisch bijgestuurd en/of omgepland kan worden en iedereen realtime geinformeerd wordt. Dankzij onze multimodale routecalculator krijg je tevens de beste opties wat betreft kosten, transittijd en CO2-verbruik inclusief marge berekeningen. Zo blijf je de concurrentie voor op intermodaal vlak en komt er meer tijd en budget vrij voor andere initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Een echte win-win situatie die je een voorsprong en betere klantrelaties oplevert.

  1. Meer tijd voor andere initiatieven

Een ander voordeel van intermodaliteit is dat er door efficiëntie meer tijd vrijkomt voor jouw team om zich te concentreren op duurzaamheidsinitiatieven. Doordat de operationele processen efficiënter worden en er minder tijd nodig is voor de planning van transport kan de vrijgespeelde tijd worden gebruikt voor andere (duurzaamheids)initiatieven die jouw bedrijf verder brengen.

Intermodaliteit is dus meer dan alleen een transportoplossing; het is een stap in de richting van een duurzamere toekomst voor de supply chain. Naast de voordelen op het gebied van duurzaamheid kent ITMS nog vele andere voordelen. Zo kan je door de standaardintegraties naadloos communiceren met tientallen operators en terminals en zijn boekingen en transporten zichtbaar in één dashboard. Met een handig boekingsoverzicht kan je in één keer alle legs van het transport wegplannen, waardoor er veel minder handmatig werk verricht hoeft te worden. Ook worden alle events (zoals de boeking, gate in/out, loaded of unloaded, vertraagd, cancelled en scheduled) automatisch uitgewisseld zodat het ITMS ook herplan acties kan nemen en real-time informatie deelt. Dit leidt tot meer tijd voor hoogwaardige dienstverlening, tijdsbesparing en een verhoogde efficiëntie.

Wil je ook ontdekken hoe digitalisering en automatisering bijdraagt aan een duurzamere supply chain en tegelijkertijd eenvoudig grip krijgen op jouw intermodale keten? Vraag gerust een demo aan en laat een van onze specialisten je verder helpen.

Hoe nuttig was deze pagina?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 6

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die deze pagina waardeert.

Het spijt ons dat deze pagina niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we deze pagina kunnen verbeteren?